Kinderen hebben mij altijd geïnspireerd. Hun eerlijkheid, spontaniteit, creativiteit, gevoeligheid…mooi om te zien en om mee te werken.
Kinderen zijn heel puur en doen nog veel vanuit hun gevoel en intuïtie. Het is belangrijk om naar ze te luisteren en ze het gevoel te geven dat ze mooi en waardevol zijn gewoon zoals ze zijn. Ook al zijn ze klein, we kunnen een hoop van onze kinderen leren. Ze zijn er vaak goed in om ons een spiegel voor te houden en te zorgen dat we ook actief naar onszelf blijven kijken,
Omdat werken met kinderen dicht bij mijn hart ligt, heb ik verschillende opleidingen gedaan om dit in de praktijk te kunnen brengen. Ik heb na mijn HBO opleiding Voeding en Diëtetiek een opleiding gedaan tot kinderdiëtiste.
In 2017 heb ik mij verder gespecialiseerd in eetproblematiek bij kinderen. Onder andere in relatie tot sensorische informatieverwerking (prikkelverwerking).
Sommige kinderen zijn extra gevoelig (zoals bij autisme, ADHD, of door nare ervaringen in het mondgebied etc). Deze gevoeligheid is soms ook aanwezig in het mondgebied. Daarnaast laten veel kinderen op een bepaalde leeftijd kritischer eetgedrag zien. Weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan is belangrijk. Op deze manier kun je voorkomen dat je in een vicieuze cirkel terecht komt en het kritische eetgedrag langer aanhoudt.
Daarnaast spelen veel zintuigen een rol bij het eetproces zoals onze reuk (hoe worden geuren van voedsel ervaren), tast (hoe voelt iets aan in de mond of in de handen), zicht (hoe ziet het eruit), gehoor (hoe klinkt het als je er op kauwt). Soms kan (over)gevoeligheid zorgen voor eetproblemen of kritisch eetgedrag. Kinderen willen soms bepaalde kleuren en structuren niet eten.
Het is fijn om kinderen daarin te kunnen begeleiden. Ik werk onder andere met de proeftoren en de methode kritische eters van de Kinder(di)eetcreatie. Dit is een methode waarbij het doel is kinderen stap voor stap weer te leren eten en weer plezier te krijgen in het eten. Het wordt ondersteund met leuke materialen waarmee ik samen met de kinderen en ouders aan de slag ga. Dit helpt kinderen op een leuke manier weer vertrouwd te worden met eten.
In 2015 heb ik een opleiding Lactatiekundige IBCLC afgerond. Een lactatiekundige is gespecialiseerd in (de begeleiding bij het geven van) borstvoeding. Dus voor vragen of problemen rondom borstvoeding ben je van harte welkom. Omdat ik ook diëtiste ben, kan ik in het bijzonder hulp bieden wanneer er sprake is van een voedselovergevoeligheid in relatie tot borstvoeding of wanneer een open eliminatie-provocatie-dieet wenselijk is. . Het samenstellen van een (tijdelijk) hypo-allergeen dieet voor de moeder kan een uitdaging zijn. Ook de introductie van bijvoeding vraagt extra aandacht bij een voedselovergevoeligheid. En vroege introductie van allergenen is juist ook belangrijk om allergie te voorkomen. Dit kan soms een zoektocht zijn.
Daarnaast bestaan er vaak vragen over de eerste hapjes van een kind in combinatie met borstvoeding (of kunstvoeding). Er spelen vaak veel vragen als: wanneer ga ik een eerste hapje aanbieden? Wat bied ik aan? Hoe verloopt het dan met de borstvoeding? Ook wanneer er sprake is van een afbuigende groeicurve, reflux, (aanhoudende) darmkrampjes, winderigheid etc. kan een advies op het gebied van voeding of lactatiekunde zinvol zijn.
Tevens heb ik een cursus gevolgd tot docent babymassage. Momenteel geef ik geen groepslessen meer maar neem de kennis wel mee in mijn werk en adviezen.
Ook tijdens de zwangerschap kun je terecht voor advies. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een te hoge bloedsuiker (zwangerschapsdiabetes), gewichtsproblemen, zwangerschapsmisselijkheid, algemene informatie over gezonde voeding tijdens de zwangerschap of wanneer je vast informatie wilt over het geven van borstvoeding.
Je kunt in Kinderpraktijk Puur onder andere terecht voor:
- Voedingsadvies tijdens de zwangerschap (zwangerschapsdiabetes,
- zwangerschapsmisselijkheid, gewichtsbeheersing etc..)
- Prenatale voorlichting over borstvoeding
- Advies over gezonde voeding voor kinderen
- Begeleiding bij kritisch eetgedrag
- Eetproblemen bij kinderen
- Voedselovergevoeligheid / hypo-allergeen dieet voor moeder en kind
- Voedselintoleranties (zoals Coeliakie, lactose-intolerantie)
- Overgewicht of ondergewicht bij kinderen
- Afbuigende groeicurve
- Buikkrampjes / reflux bij baby’s
- Buikklachten / Verstopping bij kinderen
- Vragen over borstvoeding / begeleiding bij borstvoeding
- Vragen over de eerste hapjes
- Voeding in relatie tot gedragsproblemen bij kinderen (ADHD, ADD, autisme)